Minua on viime viikkoina vaivannut kokonaisvaltainen velelyyden ja aloitekyvyttömyyden olotila, jota blogistaniassa osuvasti kuvataan sanalla "plääh". En saa ryhdyttyä oikein mihinkään, en käsitöissä, en kotitöissä enkä kunnolla työtöissäkään. Pää ei toimi. Käsitöitä on tekeillä montakin, välillä jotain niistä neulon tai virkkaan, mutta mistään ei tule valmista. Ei ole riittävää innostustakaan. Toivottavasti tämä olo menisi ohi, sillä varsinkin kesälomalla olisi kivaa olla tarmokas, kun kerrankin olisi aikaa tehdä kaikenlaista.

Koska valmiita töitä ei ole, esittelen sen sijaan pesukonevärjäyskokeiluni. Luin Novitaklubin Neulomosta, että jotkut ovat värjänneet pesukoneessa kokonaisia keriä. Laiskassa mielessäni heräsi kokeilunhalu, sillä pääsyy siihen, että en koskaan värjää lankaa, on vastenmielisyys vyyhteämistä ja kerimistä kohtaan. Minulla sattui olemaan muutaman vuoden takaisesta takista jäänyttä luonnonvalkoista Samosta useita kokonaisia ja vajaita keriä. Niiden kaveriksi ostin vaaleanpunaista Dylonin pesukoneväriä. (Meidän lähikaupastamme Citymarketista saa vain Nitorin värejä, joten en ole Dylania ennen kokeillutkaan. Tämän paketin ostin Prismasta. Dylonin etuna on ehdottomasti se, että se tarkoitettu 40 asteen pesuun, Nitor taas ainakin paketin mukaan vaatii paljon kuumemman lämpötilan). Sitten vain lankakerät sukkahousun lahkeen sisään (tämäkin vinkki Neulomosta) ja koneeseen. Ongelmaksi nousi se, että meillä on uusi, omituinen pesukone, jossa ei ole kunnollista opasta pesuohjelmien valitsemiseksi. En löytänyt mistään vaihtoehtoa, jossa ei olisi esipesua, joten valitsin sitten vain yhden valmisohjelman. Koneesta tuli lopulta ulos tällainen möykky:

1651388.jpg


Saksin kääröt auki ja levitin langat saunaan kuivumaan:

1651381.jpg


Päällisin puolin näyttää siis oikein hyvältä, mutta tarkempi tarkastelu osoittaa, että kyllähän nuo kerät tietysti jäivät sisältä vähän vaaleammiksi kuin päältä - vaikka uskomattoman hyvin väri minusta tarttui sisäosiinkin. Vajaat kerät värjäytyivät paremmin (niistä oli aloittanut neulomisen kerän sisältä). Tässä näyte siitä, miltä yksi täysi kerä näyttää sisus avauttuna.

1651376.jpg


Lankojen kuivuttua tarkastelin lopputulosta vielä lähemmin. Tässä on kuva kerästä, josta olen kerinyt pikkukerällä toisesta päästä kerän pintaosaa ja toisesta kerän sisäosaa. Sävyeroa on sen verran, että jos haluaa tasaista lopputulos, tällainen värjäys ei toimi. Olen itse ajatellut käyttää näitä lankoja tilkkupeitteeseen, ja siihen tällainen "liukuvärjäys" antaa vain elävyyttä.

1657890.jpg


Summa summarum: tulevaisuudessa taidan silti tyytyä värjäilemään valmiita neulomuksia kerien tai vyyhtien sijaan...