Ihan itse -palstalta sain jossain vaiheessa idean tehdä jämälangoista ponchon, jonka sitten värjään jollain myytävänä olevalla värillä. Neuloskelinkin tekelettä aina aika ajoin, ja käytin siihen erilaisia harmaita, ruskeita ja valkeita villalankoja, joita minulla sattui olemaan. Osa oli osittain sekoitelankoja, osa täyttä villaa, osa superwash-käsiteltyjä ja osa sellaisia, että arvasin niiden varmasti huopuvan. Tarkoitus oli tehdä koko poncho ja värjätä se, mutta sitten satuin lukemaan netistä, etteivät nuo värit värjää kunnolla superwash-käsiteltyä villaa. Siihen loppui neulominen, koska en sentään viitsi urakoida koko työtä valmiiksi ja pilata sitä sitten värjäyksellä. Kuitenkin mieleni teki kokeilla sitä värjäämistä, ja niin päätin värjätä senhetkisen tekeleeni. Ostin Nitor-nimistä väriainetta (kirkkaan punaista), joka sopii myös käsin värjäämiseen. H-hetkellä minua kuitenkin alkoi laiskottaa eikä käsin värjääminen oikein hotsittanut (eikä minulla ollut sopivaa kattilaakaan). Niinpä pistin villatekeleen vain pesukoneeseen ja värin ynnä suolan perään, ja sitten kone pyörimään 85 asteessa. Juuri kun kone vaihtoi huuhtelulle, pysäytin sen ja otin tekeleen ulos ja huuhtelin sen käsin lämpimässä vedessä, ja panin saunaan lauteille kuivumaan.

Ja kuinkas sitten kävikään: lopputulos on yllättävän ihana! Suurin osa langoista värjäytyi ihan hyvin, vain pari valkoista jää selvemmin erottumaan. Osa langoista huopui, mutta ne eivät erotu häiritsevästi, ja lisäksi huopuminen antaa tekeleeseen ihanaan pehmeyttä. Väreistäkin tuli todella sopivat minun makuuni. Todellista aloittelijan tuuria. Mitä lyödään vetoa, että jos kokeilen toisen kerran, kaikki menee täysin pieleen?

11296.jpg

 

Nyt pitää enää päättää, mikä tuosta tekeleestä lopulta tulee. Se kutistui sen verran, ettei siitä ponchoksi enää ole, mutta se yltää silti hartioiden yli, joten jonkinlaisen edestä avoimen viitan siitä voi tehdä. Hameeksi se kävisi myös, mutta minä en käytä noin lyhyitä hameita. Tämä jää vielä mietittäväksi. Ehdotuksia otetaan vastaan ;-)