Tänään on luvassa kuvareportaasi romuvarastoltani. Panen nyt ensi alkuun tänne vain kuvat, ja lisäilen tekstiä myöhemmin, ehkä illalla, kunhan paremmin ennätän. Olkaatten hyvä. Huom! Tiedossa ei ole taiteellisia kuvia, mutta ehkä määrä korvaa laadun :-P

***

EDIT: lisään tekstejä lukijoiden ratoksi ;-).

Yleiseksi taustaksi kerron, että meillä on (syistä joiden kertominen olisi pitkä tarina) talon toisessa päässä yksiön kokoinen laajennus, jossa keittokomero ei ole enää päivittäisessä käytössä ja jossa on tilaa myös eteisessä. Vähitellen tästä talon osasta on tullut "askartelupuoli", ja sen olemassaolo on antanut uudet mittasuhteet pakkausjätteiden keräilylleni... Ja seuraavanlaista on siis kertynyt.

Tällä hyllyllä on muun muassa hiekkakuopalta löytyneitä savikiekkoja (joku oli ammuskellut siellä luvatta ja kiekkoja oli jäänyt maahan) ja aikoinaan talteen kerättyä punajuuston kuorta (sitä ei taida enää kaupoissa ollakaan, vai onko?). Kuoresta ovat lapset joskus tehneet joululahjoiksi koristeita valkoisiin kynttilöihin.

139215.jpg

 

Tallessa on myös pari tyhjää olutuutepurkkia (ajoilta ennen lapsia, jolloin mies teki itse olutta), ulkoroihujen metallikuoria (puhdistettyina tietty) ja laatikkoruokien folio-osia (samaten pestyinä). Okei, tiedän että folioastioita saa ostettua pakkauksissa käyttämättömäkin, mutta niissä ei olisi ollenkaan samaa kierrätyksen viehätystä ;-). Folioastioita olen käyttänyt myyjäjisissä leivonnaisten paketoinnissa siten, että olen leikannut reunuksen pois ja pannut sitten lautasliinan ja sen päälle pikkuleipiä. Takana kuvassa näkyy vielä eräitä paperimassatöitä, joita tein silloin, kun kokeilin paperimassaa ensimmäisen kerran (ja sotkin yhden sauvasekoittimen painomusteeseen). Vaaleansinisessä laakeassa muovirasiassa taas on ollut lohta. Ja keskellä on Mäkkärin lisukesalaatin kannellinen muovikulho, tökättynä parista kukka-asetelmasta tai joulukukasta jääneisiin korintapaisiin.

139216.jpg

 

Tällä hyllyllä puolestaan ovat keramiikkavälineeni. Eniten tilaa vievät kipsimuotit (joiden teossa oli muuten paljon iloa niistä lukuisista muoviastioista, joita olin kerännyt - mm. juuri Mäkkärin kulhoista minulla on nyt muotit). Nämä järjestin nyt siististi talteen, koska ensi talvena pidän luultavasti keramiikasta välivuoden.

139198.jpg

 

Tässä taas ylähyllyllä taustalla vanhassa laatikossa vanhoja öljyvärejä ja olisikohan miehen vanhoja lennokkimaaleja. Vanhoja kangasvärejä (joilla painoimme t-paitoja aikana, jolloin kuvien printtaamisesta t-paitoihin ei oltu kuultukaan) ja liimaa tietysti ja kirjakaupan poistokorista ostettuja metalliväripakkauksia, joille en ole vielä käyttöä ehtinyt keksiä. Alahyllyllä kuivapastelliliidut, pari halvalla saatua ikkunaväripulloa (olikohan 1 snt per pullo, koska väri oli kaupassa vähän vuotanut), kasvomaaleja, vanhoja kynsilakkoja (mahdollista lasin maalaamista varten) ja kynäkoteloissa vanhoja hiiliäni + muita taideharrastusvälineitä.

139194.jpg

 

Tiskipöydän alla on lasipullojen ja purkkien varasto.

139212.jpg

 

Joskus luin askartelulehdestä ohjeen, jossa mehupurkista tehdään päällystämällä pieni kori. Siitä innostuneena keräsin jonkin aikaa purkinpohjia talteen ja jopa leikkasinkin purkkeja valmiiksi. (Ei puhuta mitään siitä, että yhtää koria ei ole valmistunut, eihän). Pienemmissä muovipulloissa on ollut kylpyvaahtoa, suuremmissa hamahelmiä. Metallinvärisissä taas kalaöljykapseleita.

139211.jpg

 

Liesituulettimen päällä on pientä roinaa. Ylijääneitä pieniä keramiikkatöitä ja parissa purnukassa sellaisia pääsiäismunan yllätyksiä, joita olen itse pitänyt kivoina (niitä on todella vähän suhteessa niihin, joista en pidä ja jota _en_ ole säilyttänyt).

139207.jpg

 

Tallessa on myös jonkin verran sellaisia pakkauslaatikoita, joita voisi käyttää lahjojen paketoinnissa. Mukana on joitain Tiimarista halvalla ostettuja, käyttämättömiä laatikoita. Myös lahjapusseja on jemmattu lasten saamista lahjoista.

139210.jpg

 

Astiakaapissa kukoistavat purkit. Viili- ja jogurttipurkkeja tietysti, ja naminamipurkkeja. Tuplapurkkeja kansineen. Ja iso kokoelma Mäkkärin ja Hesen juomapulloja. Olen lukuisia kertoja herättänyt hämmennystä marssimalla hampurilaispaikasta ulos roskat mukanani ;-). Kuningasideanani oli joskus maalata nämä limpparimukit lasten synttärijuhliin, mutta siinä on into lopahtanut kesken.

139196.jpg

 

Sitten maalihyllyille. Pulloissa olevaa vesiliukoista maalia ja kokoelma erikokoisia ja eri-ikäisiä siveltimiä.

139208.jpg

 

Askartelua varten ostettuja seinämaaleja. Fiksatiivia, sumutelakkaa, kimallelakkaa. Paperipusseja ja pari juhlahattua. Hatut muuten olivat joskus Tiimarissa aivan pilkkahinnalla, niissä kun oli Millennium-teksti. Ostin niitä varmaan parikymmentä ja yksillä tytön synttäreillä jokin vieras sai omalla nimellään varustellun hatun (nimilappu peitti Millennium-logon).

139209.jpg

 

Pötkylävarasto, jonka kartuttamiseen mies on kiitettävästi osallistunut (isommat pötköt ovat siis viskipulloista ja pienemmät sipsipurkkeja). Sipsipurkkeja käytin kerran synttäreillä aarteenetsinnän palkintojen pakkaukseen, ja nuo kaksi edessä näkyvää ovat ylijäämää siltä kerralta. Muuten purkit ovat olleet lähinnä lasten käytössä. Kun esimerkiksi teippaa kolme viskipullon suojusta yhteen, saa jonkin telkkarisarjaörkin mahtiaseen, ja jos teippaa sipsipurkkeja päällekäin, syntyy palmunrunko.

139213.jpg

 

Tapettia, kontaktimuovia, kreppipaperia ja pakkausmuovia.

139214.jpg

 

Pahvilaatikoita, joiden suurkuluttajia meidän lapsemme ovat. Tämä varasto ei pääse koskaan marinoitumaan pitkään.

139193.jpg

 

Erilaista materiaalia paperimassaa varten. Postimyyntiostosten pakkauspapereita. Elekroniikkatuotteiden pakkauksissa olevia "suojuksia". Munankennoja. Ym.

139192.jpg

 

Muovisia ja metallisia pikkutavaroita. Pääsiäismunan kuoria, sipsipurkkien kansia (olleet mm. kerran muotteina merirosvosynttäreitten mitaleiden teossa), roll-on-deodoranttien palloja, filmipurkkeja (ajoilta jolloin talossa oli myös useita filmikameroita), nestemäisen konepesuaineen muovipallukoita, cd-levyjä/romppuja. Erilaisia muovisia pakkauksia. Ilotulitusrakettie muoviosia. Kardemummatuubeja. Ja mitä kaikkea lieneekään. Juuri nyt keräilen muovitavaraa, koska sellaisten ympärille voi kehitellä huovutusideoita. Rompuille ei ole vielä mielessäni kuningasideaa, mutta kyllä sellainen vielä syntyy, ja siksi levyjä on hyvä olla varastossa (ja ovat ne lasten leikeissäkin ehtineet olla monen monituista kertaa).

139200.jpg

 

Tässä laatikossa on "oikeita" askartelutarpeita: paperinarua, kimalteita, ikkunavärejä, kohovärejä ja sen sellaista.

139202.jpg

 

Luonnonmateriaalien osasto. Jäätelötikkuja (meillä ei koskaan heitetä jäätelötikkua roskikseen), grillitikkuja. Pullonkorkkeja (joista kyllä osa synteettisiä). Pahvirullia. Rasioissa kiviä ja hiekkaa (osa niistä on ollut tallessa yli 20 vuotta, heh...). Ja yhdessä rasiassa ohuita, metallisia viilipurkin ynnä muiden kansia, jotka eivät ihan ole luonnonmateriaalia mutta jotka eivät mahtuneet muuallekaan. Niiden keräämisen syynä ovat lapsuudenmuistot: itse tein lapsena viilipurkin kansista taivuttelemalla nukenastioita, ja se oli mielestäni huippuhommaa ;-).

139199.jpg

 

Vanhoja maisemakalentereita, laatikossa vanhoja joulukortteja, oikealla vanhoja arkistokortteja. Ja valmiita korttipohjia.

139203.jpg

 

Silkkipaperia, jotain pehmeää askartelumateriaalia (jonka nimeä en tiedä), suklaarasioiden välipapereita. Viimeksi mainituista olen joskus tehnyt lumiukkoja korttiin. Kun sellaisesta repii kiiltävän päällysosan irti, tulee näkyviin kaunis, huokoinen kennomainen materiaali.

139205.jpg

 

Kartonkia ja pahvia, sekä valmiina ostettua että erilaisista pakkauksista jemmaan pantua. Päällimmäisenä oleva pyöreäreunainen palanen oli tänään päätynyt pojan bionicle-leikissä bioniclejen ahjoksi ;-).

139206.jpg

 

Huh huh. Jaksoikohan joku lukea tänne asti? Lopuksi paljastan, missä on tällä hetkellä iso osa aikaisemmin varastoidusta askartelumateriaalista. Se on näissä kolmessa laatikossa, joihin on tallettanut lasten askartelutöitä... Mistähän nuo lienevätkin niin innostuneet näpertelemään?

139190.jpg